Struisvogel

Als struisvogels worden aangevallen, slaan ze op de vlucht. Tijdens het vluchten kunnen ze over lange afstanden zo’n vijftig kilometer per uur lopen. In een korte sprint halen ze zelfs zeventig. Als deze vluchtstrategie geen succes heeft, verdedigen ze zich met behulp van hun krachtige poten. Aan de grootste van de twee tenen zit een grote nagel waarmee ze een belager flink kunnen verwonden.

Veertig eieren

Struisvogels leven in groepen met een wisselende samenstelling. Soms worden er koppels gevormd, maar er komen ook groepen voor van tientallen vogels. Meestal leeft een haan met één hoofdhen en twee tot vier bijhennen. De hennen leggen hun eieren in een gemeenschappelijk nest. Er kunnen wel veertig eieren in een nest liggen. De buitenste eieren worden dan niet bebroed. Overdag heeft het bruine vrouwtje de beste schutkleur om te broeden.‘s Nachts broedt de zwarte haan.

Struthio camelus australis

  • Leefgebied: Oost- en Zuid-Afrika
  • Voedsel: Zaden, planten, vruchten, insecten, muizen en kikkers
  • Leeftijd: Zo’n 70 jaar oud
  • Gewicht: Tot 150 kilo
  • Jongen: Krijgt 2 tot 8 eieren, na een broedtijd van 42 dagen.
  • Te zien: Langs de wandelsafari en tijdens de bus- en autosafari

Leuk om te weten

Kei-goed! Struisvogels eten stenen, of beter gezegd steentjes. In de maag helpen die om de zaden die ze eten te vermalen. Zoals een molensteen dus.

Volg ons op Facebook