Stokstaartje

Stokstaartjes zijn roofdieren die op de open graslanden van zuidelijk Afrika leven. Ze jagen onder andere op insecten en wormen, maar ook op schorpioenen. Hun nagels werken als een soort graafschop waarmee ze gangenstelsels graven van soms wel dertig meter lang. Stokstaartjes gebruiken hun nagels ook om hun lichaam te verzorgen. Ze peuteren er hun vacht mee schoon en gebruiken ze zelfs als tandenstoker! Soms leven deze dieren samen met andere dieren zoals grondeekhoorns. Dan kunnen ze profiteren van elkaars graafwerk.

Tunnels en kamers

Er zijn verschillende kamers in de tunnels, zoals een ‘slaapkamer’, een kamer waar de jongen worden grootgebracht en ‘wc-ruimtes’ waar ze hun behoeften doen. De tunnels zijn op sommige plaatsen iets breder, zodat de stokstaartjes zich kunnen omdraaien. De holen bieden de stokstaartjes beschutting tegen de nachtelijke kou en vijanden. Er staan altijd een paar stokstaartjes op wacht. Zij staan dan op hun achterpoten, steunend op hun staart. Wanneer deze wakers alarm slaan, vluchten alle stokstaartjes snel hun holen in.

Suricata suricatta

  • Leefgebied: Leeft in zuidelijk Afrika
  • Voedsel: Insecten, zoogdieren, eieren en plantaardig voedsel
  • Leeftijd: Wordt zo’n 13 jaar oud
  • Gewicht: Weegt tot 600 gram tot 1 kilo
  • Jongen: Krijgt 2 tot 5 jongen na een draagtijd van 11 weken
  • Te zien: Langs de wandelsafari

Leuk om te weten

Wisseldienst. Eten en goed opletten is lastig. Daarom is er tijdens het eten altijd één bewaker die goed oplet of er geen gevaar op de loer ligt. Uiteraard wordt die regelmatig afgewisseld zodat die ook kan eten.

Volg ons op Facebook