Rode panda

De rode panda leeft hoog in de bergen van de Himalaya, op 2.000 tot 4.800 meter hoogte. Het kleine dier, dat bijna altijd in bomen zit, is vroeg in de ochtend actief, maar ook vroeg in de avond. Zijn behaarde voetzolen zorgen ervoor dat hij niet uitglijdt en dat hij warme voeten houdt.

Slurpen

De rode panda wast zich als een kat. Eerst likt hij de zolen van zijn voorpoten. Daarmee wrijft hij dan een paar keer over zijn voorhoofd en zijn oren. Drinken doet hij wat minder netjes. Hij slurpt het water op. En eten? De rode panda steekt zijn voorpoot in papachtig voedsel en likt die dan af. Hij eet bamboescheuten, maar ook fruit, bessen, zaden, en soms kleine dieren, insecten en paddestoelen.

Ailurus fulgens

  • Leefgebied: Nepal, Bhutan, Tibet, Birma en West-China
  • Voeding: Eet voornamelijk bamboescheuten
  • Leeftijd: Wordt zo’n 13 jaar oud
  • Gewicht: 3 tot 4,5 kilo
  • Nakomelingen: 1 tot 4 jongen
  • Draagtijd: Na een draagtijd van 130 dagen
  • Te zien: Langs de wandelsafari

Leuk om te weten

Kattig! Als een rode panda zijn kop wil wassen, likt hij eerst aan zijn pootje. Die wrijft hij dan, net als een kat, over zijn gezicht en oren.

Volg ons op Facebook