Luipaard

Luipaarden kunnen zich aan allerlei omstandigheden aanpassen. Ze komen voor in het tropische regenwoud, in savannen en woestijnachtige gebieden, in koude bergketens en zelfs in steden. Je vindt de luipaard daarom op veel plekken in de wereld.

De boom in

Luipaarden sluipen naar hun prooi tot op vijf meter afstand. Dan springen ze er bovenop. Als ze de prooi missen, rennen ze niet meer dan vijftig meter achter hun prooi aan. Ook al kunnen ze een snelheid halen van zestig kilometer per uur, toch mislukken de meeste jachtpogingen.

Sterk dier

Grotere prooien grijpen ze bij de keel en wurgen ze. Kleinere bijten ze in de rug of nek. Vaak achtervolgen andere roofdieren het luipaard om een prooi af te pakken. Daarom verbergt een luipaard z’n prooi in een boom. Hij is zó sterk dat hij een prooi die zwaarder is dan hijzelf in een boom kan slepen.

Panthera pardus

  • Leefgebied: Afrika m.u.v. Sahara en groot deel van Azië
  • Voedsel: Eet vlees
  • Leeftijd: Wordt tot 20 jaar oud
  • Gewicht: Weegt 50 (vrouwtjes) tot 60 (mannetjes) kilo
  • Jongen: Maximaal 6 jongen na een draagtijd van 90 tot 112 dagen
  • Te zien: Langs de wandelsafari  

Leuk om te weten

De boom in! Als een luipaard een prooi heeft gevangen, verstopt hij die voor andere roofdieren. Soms is een prooi zwaarder dan hijzelf. Maar alles wat hij te pakken krijgt, sleept hij veilig een boom in.

Volg ons op Facebook