Leeuw

Aan het begin van onze jaartelling kwamen leeuwen voor in heel Afrika, een groot gedeelte van Azië en zelfs in Europa. Toen waren er negen ondersoorten leeuwen, die van elkaar verschilden in grootte en beharing. Inmiddels zijn er drie ondersoorten uitgestorven en worden er vier met uitsterven bedreigd.

Bokshelm

Alleen mannelijke leeuwen hebben manen. Die beginnen te groeien als de leeuw zo’n anderhalf jaar oud is. Na een jaar of vier zijn ze helemaal uitgegroeid. Als de leeuw ouder wordt, worden zijn manen steeds donkerder. De lange manen doen dan dienst als ‘bokshelm’ en beschermen tegen de klappen, die ze elkaar uitdelen als ze vechten voor een groep vrouwen.

Pantera leo

  • Leefgebied: Afrikaanse savanne
  • Voedsel: Eet vlees 
  • Leeftijd: In het wild tot 12 jaar oud, in dierenparken tot 20 jaar
  • Gewicht: Weegt tot 200 kilo
  • Jongen: Krijgt 2 tot 4 jongen, na een draagtijd van 3,5 maand.
  • Te zien: Langs de wandelsafari en tijdens de bus- en autosafari

Leuk om te weten

Kort maar krachtig. Een leeuwenman mag in zijn sterkste leeftijd, als hij geluk heeft, een tijdje de ‘leider’ zijn van een troep. Maar als hij ouder wordt, komt er al weer een jonger en sterker mannetje die hem van de troon stoot.

Volg ons op Facebook