Chimpansee

Chimpansees leven in groepen van 15 tot 50 dieren. Alle dieren van zo’n grote groep kennen elkaar en wonen samen in een groot gebied. Toch zijn alle leden van de groep maar zelden bij elkaar, want het grootste deel van de tijd trekken de dieren in kleinere groepjes van 2 tot 6 dieren rond. Als zulke groepjes elkaar tegenkomen, sluiten ze zich vaak bij elkaar aan. Totdat ze weer - vaak in een andere groepssamenstelling - uit elkaar gaan.

Vlees als feestmaaltijd

Het voedsel van chimpansees bestaat voornamelijk uit rijpe vruchten. De dieren houden echter ook van een menu met bladeren, schors, noten, zaden en bloemen. Een klein deel van het chimpansee-menu bestaat uit dierlijke prooien zoals termieten en mieren. Ze steken dunne stokjes in de ingang van een mieren- of termietennest. Dan trekken ze het stokje er weer voorzichtig uit. De insecten die op het stokje zijn gelopen kunnen ze er dan eenvoudig aflikken. Als chimpansees de kans krijgen, eten ze ook wel eens vogels, boszwijntjes, kleine antilopen of andere apensoorten. Zo’n vleesmaaltijd is een echt feest voor chimpansees. Chimpansees jagen maar enkele keren per jaar.

Pan troglodytes

  • Leefgebied: equatoriale bossen in Centraal- en West-Afrika
  • Voedsel: fruit, aangevuld met bladeren, noten, schors en stengels. Maar eet ook insecten
  • Leeftijd: Wordt tot 50 jaar oud
  • Gewicht: Weegt 45 kg (vrouwtjes) tot 55 kg (mannetjes)
  • Jongen: Om de drie tot acht jaar één enkel jong, na een draagtijd van acht maanden
  • Te zien: Langs de wandelsafari

Leuk om te weten

Slim hoor! Niet de sterkste man met de meeste spieren is de baas in een groep chimpansees. Het is degene die het beste de ‘apenpolitiek’ beheerst en vriendjes weet te maken die hem helpen.

 

Volg ons op Facebook